2020-03-15 10:46Pressmeddelande

Göteborgare skrev historia – kom 2:a på World Tour

Historiska silvermedaljer i Langkawi, Malaysia. Martin Johansson och Alexander Annerstedt från Göteborg Beachvolley Club blev första svenska herrlag att gå till final i en World Tour-tävling. Foto: Karin Backström.Historiska silvermedaljer i Langkawi, Malaysia. Martin Johansson och Alexander Annerstedt från Göteborg Beachvolley Club blev första svenska herrlag att gå till final i en World Tour-tävling. Foto: Karin Backström.

Det blev en historisk andraplats på World Tour 1-star i Langkawi, Malaysia, för Alexander Annerstedt och Martin Johansson från Göteborgs Beachvolley Club under söndagsmorgonen.

Aldrig tidigare har ett svenskt herrlag nått finalen.

– Fantastiskt att vara med om det här, säger Martin Johansson.

 

Avgörande set i finalen blev en plump i protokollet, men annars har veckan varit en total succé för Sverige, Göteborgs Beachvolley Club och spelarna Annerstedt/Johansson.

 

– Vi har haft många framgångar i svensk beachvolley de senaste 25 åren. På herrsidan har vi tre starter i OS, guld i Ungdoms-OS och U18-EM, men aldrig tidigare har vi nått final i en World Tour-tävling, även om det såg annorlunda ut förr, så det här är speciellt, säger GBC:s head coach och den förre förbundskaptenen Ulric Svensson.

 

Finalmatchen mot Jedrzej Brozyniak/Piotr Janiak, Polen, blev svängig. Svensk ledning med 11-4 i första set vände polackerna till setseger 21-18.

I andra set höll svenskarna hela vägen och vann med 21-14.

 

Sverige hade 3-0 i tredje och avgörande set när Polen tog en tidig time-out – för att sedan komma ut och vinna åtta raka poäng. Polackerna höll sedan ställningarna fram till 15-8.

– Vi kom hit till Langkawi för att vinna, och vi vann, säger Brozyniak.

 

Hans partner Piotr Janiak fyller på:

– Härligt! Det här var vår andra World Tour-seger den här veckan, säger han och syftar på att Polen även vann World Tour 4-star i Doha i fredags genom Michal Bryl/Grzegorz Fijalek.

 

För svensk del blev finalen en besvikelse efter den tidiga ledningen i tredje set.

 

– Värmen är tuff här och vi har klarat den bra, men jag orkade inte till slut. Vi spelade två matcher fler än polackerna som också har varit här och acklimatiserat sig länge, berättar Annerstedt.

 

För svenskarna började tävlingsveckan i onsdags med två kvalmatcher – segrar över England och Norge – för att överhuvudtaget komma in i huvudtävlingen.

I main draws gruppspel blev det först en tuff förlust med 17-15 i tredje set mot Thailand, men Annerstedt/Johansson studsade tillbaka med seger över värdnationen Malaysia och tog sig därmed till åttondelsfinal.

 

Svenskarnas dag 3 blev sensationell. Seger över Japan följdes av kvartsfinalseger mot ett av favoritlagen: Dirk Boehle/Stefan Boermans från Holland, efter att ha vänt 6-10 till 15-10 i tredje set.

Natt mot söndag blev det en klar semifinalseger, 21-15, 21-17, mot samma thailändska lag de förlorade mot i gruppspelet, Kaewsai Dunwinit/Sukto Prathip.

 

I den åttonde matchens tredje set kom till slut raset, men Annerstedt/Johansson faller med flaggan i topp.

 

– De gör framsteg hela tiden. Ibland går det emot, men oftare för. Den här tävlingen var det två steg framåt för ”Stek” och MJ”, säger coach Ulric Svensson.

 

– Det här är två spelare som på hemmaplan är väldigt uppskattade av både juniorer och vuxna medlemmar. Och så går de in in World Tour och spelar till sig en historisk andraplats. Det gör en stolt in i själen, säger Göteborgs Beachvolley Clubs ordförande Anneli Friborg.

 

Tillvaron på World Tour är nu osäker av samma anledning som resten av sportvärlden. Flera tävlingar har blivit inställda eller uppskjutna. Annerstedt/Johansson planerar nu att spela en mindre tävling på Slow Down, Koh Lanta, Thailand, innan de, om resande tillåts, beger sig hemåt mot Sverige i slutet av mars.

 

Resultaten i World Tour 1-star i Langkawi, Malaysia, finns här.

 

 

 

Fotnot 1: World Tour spelas sedan 2017 i fem nivåer: 1-star upp till 5-star. Därför är det svårt att jämföra med resultat före dess. Men icke förty, ett svenskt herrlag har tills nu inte varit i final i någon World Tour-tävling på någon nivå någonsin tidigare.

 

Fotnot 2: På damsidan nådde svenskorna Sara Cavretti/Sofia Wahlén år 2018 en andraplats i en 1-star i Siofok, Ungern.

 

Fotnot 3: Det tidigare bästa resultatet på herrsidan är en tredjeplats av David Åhman/Jonatan Hellvig på World Tour 1-star i Doha, Qatar, 2019.

 

Fotnot 4: Sverige har hittills arrangerat en World Tour-tävling. Det var i april 2019 när Beach Center i Göteborg stod som värd för en 1-star. Även då skrev Alexander Annerstedt historia genom att tillsammans med Martin Appelgren blir första svenska herrlag att nå en semifinal.

 Om Beach Center

Beach Center erbjuder sommarkänsla året runt i en inspirerande miljö med palmer, solljus och sand mellan tårna. Anläggningen drivs av Ipanema Beach AB som ägs av Sveriges största klubb för beachvolley, Göteborg Beach Volley Club. Vi arrangerar tävlingar, träningsgrupper, företagsevent, kickoff och konferenser. Beach Center ligger i expansiva Kviberg i Östra Göteborg, granne med Prioritet Serneke Arena och Kviberg Park Hotell. Varje år har anläggningen över 230.000 besökare. www.beachcenter.se


Kontaktperson

Anders Nordahl
Marknadsansvarig
Anders Nordahl