20-åriga Rebecka Dahlgren är tillbaka på Beach Center i Göteborg, en erfarenhet rikare.
Nyligen kom hon hem från Florida, USA, efter att ha tvingats avbryta sitt beachvolleyspel på college.
– Det var lite blandade känslor att resa hem, säger hon.
Drömäventyret blev av, men det blev kortvarigt. Coronaviruset kom in i bilden och avbröt hela den amerikanska collegesäsongen i beachvolley samtidigt som hela skolan stängde så fanns det inte så många val för Göteborgs Beachvolley Clubs elitsatsande junior Rebecka.
– Det var tråkigt att bryta när jag precis började komma in i det, men det är ändå bra att vara med nära och kära nu, säger hon.
I höstas funderade Rebecka på att ge sig ut i världen och spela beachvolley. Collegespel i USA var en dröm.
– Jag hade tänkt resa till Australien eller Brasilien i vår och kanske gå på college i USA till hösten 2020, men före jul hörde min collegeagent av sig och sa att det kan finnas en öppning på Stetson University redan till våren, berättar Rebecka.
Rebecka Dahlgren inför Stestsons möte med Cal Poly från Kalifornien.
Även skolans head coach för beachvolley ringde, och sedan gick det fort. Redan andra veckan i januari bar det iväg till Florida efter allt pappersarbete (”det var hur många dokument som helst”), sprutor, visum och packning.
– Jag kom dit en torsdagskväll och den assisterande coachen plockade upp mig. Redan dagen efter var det lagfotografering. Man skulle stå och ”posa” med olika lagkamrater som man eventuellt skulle komma att spela med, utan att känna dem. Jag kände mig väldigt obekväm, berättar hon.
Lagbild med Stetsons beachvolleylag säsongen 2020. LÄngst upp till vänster: Rebecka Dahlgren från Göteborg Beachvolley Club.
Sedan väntade två veckors ”karantän” från beachvolleyn. Det hade ingenting med något dittills okänt virus att göra, utan enbart med regler och godkännanden att göra. Rebecka fick träna på egen hand så det var svårt att komma in i laget.
Samtidigt hade hon mycket att göra i skolan. Inte bara var miljön ny utan hon hade även redan missat inledningen av terminen. Intrycken var många. Själva skolan gav ett intryck från en svunnen tid.
– Bänkarna satt ihop med stolarna som de gjorde förr, och lärarna skrev på griffeltavlor. Och så fick jag en utskällning för att jag inte lämnade in en uppsats på papper utan skickade den på mail som jag är van vid, berättar hon.
I beachvolleylaget fanns 15 tjejer varav 10 fick spela matcher mot andra skolor under säsongen som sträcker sig från februari till maj. Som freshman, det vill säga förstaårsspelare, fick Rebecka börja i botten och konkurrera med sju andra nya om, i praktiken, två platser i laget.
– Där var det mycket fokus på återhämtning. Vi rapporterade vår hjärtfrekvens och vi mätte intensiteten på träningarna och kollade hur bra vi återhämtat oss dagen efter, berättar hon.
På träningarna handlade det mycket om att förbereda sig för nästa skola de skulle möta. De tittade på video och lade upp träningarna efter det.
– En stor skillnad där var att man verkligen var ett lag. Alla hejade på varandra hela tiden. Jag har aldrig varit med om att man hejar så mycket. Det var ”nice”.
Mindre ”nice” var det när de blev utskällda.
– Coacherna skällde så fort vi förlorade. Även de som vann sina matcher blev utskällda. Det var väldigt mycket fokus på vi, att vi förlorar som ett lag. Det var ingen personlig feedback, bara feedback till hela laget, säger hon.
Servemottagning i sin amerikanska beachvolleymiljö. Rebecka Dahlgren, Göteborg Beachvolley Club.
Så småningom kom coronavirusets följder krypande. Rebecka berättar:
– I början skämtade vi om det. Vi märkte ju ingenting. Men under resan till Kalifornien där vi mötte andra skolor började det märkas på allvar för där var viruset redan utbrett. Efter Kalifornien började vi prata om att det här kanske kommer påverka oss också, och sedan började skolan prata om att börja med undervisning online, och då kände jag att jag måste ta vara på varje dag nu!
Olika lag började dra sig ur collegespelet och en del fortsatte spela utan publik. Sedan kom beskedet att alla slutspel skulle stoppas, och så småningom ställdes allt spel in. Nedstängningen var successiv. Träningsanläggningen, matsalen, länder började stänga gränser och till slut var hemresa till Sverige det enda alternativet.
Rebecka är tillbaka i GBC och tränar som vanligt, även om det inte finns några tävlingar att se fram emot under överskådlig tid. Samtidigt studerar hon vidare på Stetston University – online.
Hennes framtid som collegespelare är lika oviss som allt annat just nu. Hon tar en dag i taget, som alla vi andra.
– Bra att Beach Center finns, säger hon med ett leende.
Beachvolleyplanerna på Stetson University.
Ett av Rebecka Dahlgrens klassrum på Stetson University.
Campus på Stetson University.
Under första hemmamatchen på Stetson University för Rebecka Dahlgren från Göteborgs Beachvolley Club.
Beach Center erbjuder sommarkänsla året runt i en inspirerande miljö med palmer, solljus och sand mellan tårna. Anläggningen drivs av Ipanema Beach AB som ägs av Sveriges största klubb för beachvolley, Göteborg Beach Volley Club. Vi arrangerar tävlingar, träningsgrupper, företagsevent, kickoff och konferenser. Beach Center ligger i expansiva Kviberg i Östra Göteborg, granne med Prioritet Serneke Arena och Kviberg Park Hotell. Varje år har anläggningen över 230.000 besökare. www.beachcenter.se