2023-07-07 06:38Nyheter

Landets bästa beachvolleyspelare tävlar på Beach Center 8-9 juli

Swedish beach Tour 8-9 juliSara Malmström & Alexander Annerstedt tävlar båda i helgen

Vill du se högklassig beachvolleyboll i helgen så är Göteborg staden och Beach Center platsen du vill befinna dig på. På lördag och söndag intar nämligen Sverigeeliten stan när årets tredje 5-star avgörs.

Startfältet i Swedish Beach Tour Göteborg är starkt. Utan tvekan det starkaste hittills i år. På herrsidan kommer alla årets elittourvinnare att vara på plats. Det är också dam- och herrvinnarna från den senaste nordeuropeiska tourtävlingen, samt en mängd SM- och tourfinalvinnare. Anmärkningsvärt är att 31 av 64 spelare i tävlingen representerar Göteborg Beachvolley Club, GBC, samt att de åtta högst rankade dam-lagen har minst en spelare som representerar hemmaklubben. Det är respekt. 

Ett lag som på en bra dag är svårstoppade i Sverige är GBC:s Stefan Andreasson tillsammans med partnern Anton Andersson från Svedala VK. 

– Alltid kul att spela på hemmaplan. Man har ju lagt sina timmar på de banorna så att säga. Det är skönt att spela i Göteborg då man vet att det blir ett bra arrangemang med mycket publik. Även tillgången till faciliteterna på Beach Center gör det till ett otroligt bekvämt stopp att spela, säger Stefan.

Stefan och Anton firar under SBT 5-star i Göteborg förra året.

Stefan och Anton firar under SBT 5-star i Göteborg förra året.

Men killarna från Göteborg och Svedala kommer att få många utmanare om segern.

GBC:s Jakob Wijk Tegenrot ställer för första gången i år upp med ordinarie partner Linus Tholse från Nyköpings FK. Dessa herrar tillhör såklart ett av storfavoriterna. Det gör också de nykrönta guldmedaljörerna från nordeuropeiska touren i Oddanesand – Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) och Hampus Ekstrand (Floby VBK) har visat hög klass i de tävlingar de deltagit i. 

– Angående mina och Antons tankar försöker vi ta nya tag då vi båda var besvikna på vår insats i senaste SBT tävlingen i Västerås. Vi tyckte vi spelade dåligt och framför mesigt och snällt. Men när man kollar på startlistan och ser vilka lag som är med i helgen är det svårt att inte bli taggad då det kommer att blir oerhört svåra matcher genom hela turneringen, säger Stefan.

Även vinnarna av de två senaste elittävlingarna i Umeå och Västerås, Isaksson/Grahn från Slow Down och Habo, återfinns högt upp i startfältet, liksom segrarna från Ljungby 4-star – Andersson/Sjölund från Habo Wolley och Stöcke IF. 

– Det ska bli oerhört kul att spela denna turnering då det ser ut att bli det tuffaste tourstoppet och tävlingen med den högsta nivån än så länge denna säsong. Theo och Linus gjorde en oerhört bra turnering i Västerås rakt igenom och nu har vi båda haft varsin match där det ena laget gör en prestation som de kanske inte är helt nöjda med, så att få en revansch där hade varit oerhört kul. Sen laget man absolut vill undvika är ju utan tvekan NEVZA-vinnarna och Continental Cup vinnarna, Jakob och Hampus, fortsätter Stefan. 

I vassen lurar också några rutinerade GBC-par. Alexander Annerstedt ställer upp med gamla radarpartnern och SM-guldmedaljören från 2015, Christofer Lewin. Fjolårsvinnaren Alexander Herrmann, vars dåvarande partner Martin Appelgren spelar i Tyskland denna säsong, utgör ett stabilt lag tillsammans med Anton Björklund. Ryktet säger dock att familjen Herrmanns andra son är beräknad ungefär till helgen, så bilen kommer att stå på tomgång om han kommer till start.

Förutom ovan nämnda lyfter Stefan några fler i startfältet som han tror kan bli farliga.

– Jag har varit så grymt imponerad av Hallabro och Bager (GBC) denna säsongen direkt från början i Göteborg, och hoppas att de kommer fortsätta prestera. Det är ett sånt lag som jag verkligen ’wish them the best’. Sen mötte jag Mantas (Beniusis) på mixen i Mariestad och kan säga att det försvaret han drog fram i den matchen gjorde mig mer än bara imponerad, säger han. 

NEVZA-vinnare och internationellt Wild Card i damernas startfält

Även damsidan är stjärnspäckad. Nyblivna nordeuropeiska tourvinnarna Hulda Rudberg från GBC och Helene Jernbeck från Slow Down till exempel. Formen ser ut att vara god och de är nog enligt många favoriter till segern. Ett Wild Card har också tilldelats det australiensiska paret Alisha Stevens och Caitlin Bettenay som kommer att addera en internationell touch till tävlingen. 

Hemmaspelaren Kaisa Wallin är tillbaka med Sara Cavretti från Beachbrothers BC, och senast de spelade ihop bärgade de guldet i Ljungby 4-star. Ett spännande lag med både rutin och talang bildar GBC:s Anna Rydenberg tillsammans med Kronan VBK:s Emilia Saxne. Radarparet från Göteborg, Bergholm/Månesköld, är nyss hemkomna från Beach Pro Tour och återfinns högt upp i startlistan. Får dessa två allt att stämma blir de giftiga. Detsamma gäller för GBC-talangen Selma Robinson i par med Habos Line Andersson, som även de har en hög högstanivå.

 

Vi får också se några nya konstellationer. GBC:s Klara Ribom och Sara Malmström delar på sig och Klara spelar i helgen med bolltrollaren Josefine Tivefälth medan Sara parat ihop sig med klubbens mest meriterade spelare, Anne-Lie Rininsland. Ytterligare en ny duo ser vi då hemmaspelaren Victoria Sahlberg till helgen ställer upp med rutinerade Camilla Nilsson från Nyköpings FK. Det vore inte första gången ett nykomponerat par gör succé i år. 


Ytterligare GBC:are med partners att hålla utkik efter:

Lisa Sundberg / Ania Mierzejewska
Rebecka Dahlgren / Emmelie Wiklund (IKSU)
Linnea Bengtsson / Elin Westin
Rasmus Boström / Hugo Dahlgren
Carl Petersson / Jonas Åberg
Marc Åhlin / Johan Landberg

 

Beach Center SBT 5-star
8 juli: 9.00-19.00, gruppspel + 8-delar
9 juli: 9.00-18.00, kvart, semi, final (start 16 & 17)
Antal lag: 16 dam, 16 herr
Prispengar totalt: 20.000 kr
4 spelplaner fram till semi, därefter endast CC.
Centercourt, läktare, inramning, DJ och speaker.


Spelschema
Officiell turneringssida
Info livestreamOm Beach Center

Beach Center erbjuder sommarkänsla året runt i en inspirerande miljö med palmer, solljus och sand mellan tårna. Anläggningen drivs av Ipanema Beach AB som ägs av Sveriges största klubb för beachvolley, Göteborg Beach Volley Club. Vi arrangerar tävlingar, träningsgrupper, företagsevent, kickoff och konferenser. Beach Center ligger i expansiva Kviberg i Östra Göteborg, granne med Prioritet Serneke Arena och Kviberg Park Hotell. Varje år har anläggningen över 230.000 besökare. www.beachcenter.se


Kontaktperson

Anders Nordahl
Marknadsansvarig
Anders Nordahl