2019-04-02 13:33Pressmeddelande

Talar om snö-äventyret: ”Blåmärken och skrapsår!”

Talar Kirkor SnowvolleySveriges enda lag på World Tour i snow volley: Talar Kirkor flankeras av Nina Grawender (till vänster) och Elisa Niederhaus.

 
 
Svensk snövolleyhistoria är skriven.
Med blåmärken, skrapsår och brännskador är GBC:s Talar Kirkor, Nina Grawender och Elisa Niederhaus hemkomna från världens genom tiderna första World Tour-tävling i Österrike.
Här talar Talar om hur, var – och framför allt varför.
 
Det är en entusiastisk Talar som berättar om tävlingen, resan och krämporna.
– Jag kommer från förorten i Göteborg. Jag visste inte att man kan bränna sig i solen på snöställen, berättar hon.
 
Men låt oss ta det från början.
Volleyboll- och beachvolleyvärlden står inför en markant utveckling.
Två sporter har just blivit tre.
 
Snowvolley är numera en officiell sport inom det internationella volleybollförbundet FIVB:s ramar, med siktet inställt på att bli en olympisk vintersport.
– Absolut. Vi ska spela OS, säger Talar bestämt och även om hon säger det med en viss glimt i ögat så signalerar hon att hon redan är så frälst att hon blivit lite av en snow volley-ambassadör.
 
För Talar Kirkor, en av beachvolleyspelarna i Göteborgs Beachvolley Clubs elitsatsning, började snö-äventyret redan förra säsongen när hon och Josefine Tivefälth åkte ner till Italien och spelade en europatour-tävling, arrangerad av det europeiska volleybollförbundet CEV.
Men då vara man bara två i laget.
 
– Vi såg det på CEV:s hemsida och tänkte: Varför inte?, säger Talar.
Det blev ett lyckat äventyr som gav mersmak.
 
Till den här säsongen ändrades reglerna till att man är tre spelare på plan, och FIVB presenterade ett World Tour-program med tre tävlingar.
 
I beachvolley-pausande Josefines frånvaro var Talar var snabb med att fråga Nina Grawender och Elisa Niederhaus om de inte skulle spela den första WT-tävlingen ihop.
 
Efter att de bestämt sig så annonserade det svenska volleybollförbundet SVBF att de med kort varsel skulle arrangera tidernas första SM i snowvolley, i samband med skitskytte-VM i Östersund.
Sagt och gjort. Talar/Nina/Elisa åkte dit och kom hem med ett SM-silver.
 
Och sedan följde äventyret till österrikiska Wagrain sista veckan i mars där de tre GBC:arna utgjorde Sveriges enda lag.
 
Det blev succé.
Först två segrar över Rumänien och Litauen för att kvala in till main draw.
Gruppspelet i huvudtävlingen gav förlust mot Tjeckien men seger över Sydafrika vilket betydde en andraplats i gruppen och avancemang till 1/8-delsfinal.
 
Där blev det en rafflande seger över värdnationen Österrike i gassande sol och inför fullsatta läktare – läktarna var för övrigt var byggda av snö.
16-14, 4-15, 15-8 och succén var ett faktum.
– Österrikematchen var vår bästa. Vi hade all publik mot oss, men vi hade ett bra flow och bra kommunikation mellan varandra. Det var grymt, berättar Talar.
 
Segern betydde kvartsfinal, som dock slutade med förlust mot Ryssland som sedan gick och vann hela tävlingen efter finalseger mot USA.
– Jag hade svårt att ta kvartsfinalförlusten. Hade vi spelat som mot Österrike hade vi kunnat vinna, men vi var helt utpumpade efter åttondelen, säger Talar.
 
Action. Talar Kirkor och Elisa Niederhaus försöker nå samma boll under tidernas första World Tour i snowvolley.

Action. Talar Kirkor och Elisa Niederhaus försöker nå samma boll under tidernas första World Tour i snowvolley.

En delad femteplats var däremot en framgång i en värld där GBC-tjejerna från början inte hade en aning om var de stod.

– Jag tror på vårt lag och jag tror att det här gav mersmak för alla oss tre, säger hon.
 
Redan nu, första veckan i april, spelas den andra WT-tävlingen. Den går i Italien, men utan svenskt deltagande.
– Vi var väl dumma som inte anmälde oss. Det hade varit kul. Men det var också en ekonomisk fråga, säger hon.
 
Kanske lika bra det. Blåmärken och skrapsår behöver läka. För snow volley är en hårade sport än man kan tänka sig. Snö är lika med mjukt, tror nog de flesta av oss. Men upptrampad snö blir snabbt stenhård och det enda som biter när man spelar är fotbollsskor. Snowvolley spelar man i klassiska fotbollsskor med dobbar.
 
Men Talar drar hellre parallellerna till en annan sport. En sport hon har mycket erfarenhet av. Sporten hon slutade med när beachvolleyn tog över.
 
– Att spela snow volley är som att spela handboll när det kommer till smällar och blåmärken. Det är ingen större skillnad, säger hon.
 
Och så lägger hon till:
– Det är stenhårt när man slänger sig och man skrapar upp sig ibland. Men när man spelar match har man en sådan adrenalinkick att man känner inget just då. Det kommer efteråt.
 
Talar är mycket imponerad av det proffsiga arrangemanget i Österrike och av känslan att snow volley faktiskt är en egen sport.
– De flesta länderna på World Tour har riktiga kläder där det står typ ”Romania Snow Volley”. De flesta har gått all in på det där, säger hon.
 
– Vi är väldigt nyfikna på det här. Det är därför vi ställer upp, säger Talar.
 
Nästa World Tour-tävling i snow volley spelas i augusti.
I Argentina.
Talar, någon chans att ni är med där?
– Man vet aldrig!
 
 
 
 
 



Om Beach Center

Beach Center erbjuder sommarkänsla året runt i en inspirerande miljö med palmer, solljus och sand mellan tårna. Anläggningen drivs av Ipanema Beach AB som ägs av Sveriges största klubb för beachvolley, Göteborg Beach Volley Club. Vi arrangerar tävlingar, träningsgrupper, företagsevent, kickoff och konferenser. Beach Center ligger i expansiva Kviberg i Östra Göteborg, granne med Prioritet Serneke Arena och Kviberg Park Hotell. Varje år har anläggningen över 230.000 besökare. www.beachcenter.se


Kontaktperson

Anders Nordahl
Marknadsansvarig
Anders Nordahl