2018-11-09 16:01Pressmeddelande

Beachvolleyhistoria skrivs: U20-EM till Göteborg

U20-EM till GöteborgDescription

Supertalangen David Åhman, snart 17 år, på Beach Center i Göteborg för en knapp vecka sedan. Nu får han chansen att komma tillbaka. 2019 arrangerar Göteborg Beachvolley Club U20-EM. Foto: Johanna Svensson

För första gången någonsin arrangeras ett internationellt mästerskap i beachvolley i Sverige.Nu är det klart att U20-EM kommer till Beach Center i Kviberg, Göteborg.

– Den här barriären är vi stolta över att kunna bryta, säger Anneli Friborg, ordförande i arrangerande Göteborg Beachvolley Club.

Göteborg skriver svensk beachvolleyhistoria. Sedan sportens födelse på 1920-talet, sedan beachvolleyns inträde i Sverige sent 70-tal och sedan dess totala internationella erkännande 1993, när grenen valdes in på det officiella OS-programmet, har detta fortfarande inte hänt.Men nu blir det verklighet.

Under 2019 arrangerar Göteborgs Beachvolley Club Europamästerskapen för tjejer och killar under 20 år. Platsen blir Beach Centers utomhusanläggning i Kviberg, Göteborg, och tidpunkten är 27-30 juni.

– Arrangemanget kommer bli en utmaning för oss, men vi ser fram emot att kunna ta emot framtidens beachvolleystjärnor till Göteborg, säger Friborg.

Tajmningen är ypperlig så till vida att ett av favoritlagen i U20-EM kan komma att vara svenskt. Superjuniorerna David Åhman, Umeå, och Jonatan Hellvig, Lidingö, är regerande europamästare för 18-åringar genom segern i U18-EM i Brno, Tjeckien, i augusti 2018. De följde sedan upp den triumfen med ännu ett guld och ännu större rubriker när de under hösten vann Ungdoms-OS i Buenos Aires.I U20-EM på hemmaplan kommer de möta spelare som är upp till två år äldre, så konkurrensen kommer bli tuff från några av Europas ledande länder, såsom exempelvis Ryssland, Tyskland och Holland.

Det är CEV, det europeiska volleybollförbundet, som har utsett Göteborg till värdstad i konkurrens med två andra kandidater.

– Det här beskedet ger ytterligare vind i seglen. Vi är glada och stolta över att CEV ger oss det här förtroendet, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Utvecklingen är logisk. GBC är Sveriges ojämförligt största volleybollklubb och är numera rustad att klara av den här typen av arrangemang. Klubben har i flera år arrangerat den svenska elittouren Swedish Beach Tour på sina utomhusbanor. I sin stora inomhusmiljö har klubben varit värd för Europatouren två gånger och så sent som den gångna veckan arrangerade klubben den nordeuropeiska tourfinalen Nevza Beach Sweden för fjärde året i rad.

– Med en så stark förening som GBC är det möjligt att arrangera ett U20-EM. De besitter kompetensen och erfarenheten som behövs för att genomföra mästerskap av den här magnituden, säger Martin Kihlström.

– Nu kavlar vi upp ärmarna. Vi ska göra det här till en beachvolleyfest för inte bara klubben utan även all ny publik som nu kommer komma i kontakt med sporten, säger tävlingens tilltänkte Tournament Director Sandra Krook på Göteborg Beachvolley Club.


Om Beach Center

Vi erbjuder sommarkänsla året runt i en inspirerande miljö med palmer, solljus och sand mellan tårna. Anläggningen drivs av Ipanema Beach AB som ägs av Sveriges största klubb för beachvolley, Göteborg Beach Volley Club. Vi arrangerar tävlingar, träningsgrupper, företagsevent, kickoff och konferenser. Beach Center ligger i expansiva Kviberg i Östra Göteborg, granne med Prioritet Serneke Arena och Kviberg Park Hotell. Varje år har anläggningen över 230.000 besökare. www.beachcenter.se


Kontaktperson

Anders Nordahl
Marknadsansvarig
Anders Nordahl